7. Kıta: Büyük Pasifik Çöp Adası

Ginkgo Çevre
2 min readFeb 25, 2022

--

Kim istemez okyanusun ortasında kendine ait huzur içerisinde bir ada sahibi olmayı. Bembeyaz kumsala bakan verandanızda kahvaltı ettikten sonra turkuaz sularda biraz yüzer, ardından yeşilin her tonunu barındıran ağaçların altında dinlenirken kitabınızı okursunuz, akşam gün batımını izlemek için evinizin arkasındaki tepeye çıkarsınız. Çocuklarınız veya patili çocuklarınız için endişelenmeniz gerekmez; zira burada her şey ve her yer sizindir, ne isterseniz yapabilirsiniz.

Biliyor musunuz, Pasifik Okyanusu’nda hepimizin bir adası var.

Ama bu ada bembeyaz kumsallardan, görkemli ağaçlardan oluşmuyor.

Bu ada bir çöp !

Gözünüzün alabildiğine plastik yığını bu. Türkiye’nin iki katı bir alan sadece çöp, plastik, mikro plastikten oluşuyor evet akıl alır gibi değil.

Okyanus bilimcisi ve gemi kaptanı Charles Moore, 1997’de teknesiyle Hawaii’den Kaliforniya’ya doğru yol alırken bu bölgeyi keşfediyor ve okyanusun ortasında bir çöp yamasına benzettiği için “The Great Pacific Garbage Patch” olarak isimlendiriyor.

Türkçede çoğunlukla 7. Kıta olarak tanınıyor; ancak bir toprak parçası gibi kütle olarak değil çöplerin kümelendiği bir birikim olarak düşünmeliyiz. Bu kıtanın en üst katmanı şişe kapakları ve poşetlerden oluşuyor, ikinci katmanda balıkçı ağları ve bidonlar, üçüncü katmanda sigara izmaritleri, dördüncü katmanda polyester tekstil ürünler ve son katmanda pet şişeler yer alıyor. Yani adanın yüksekliği olmasa da derinliği okyanus tabanına kadar iniyor.

Bunlar fiziksel olarak gözle görülebilen atıklar. Asıl tehlikeyi ise gözle görülemeyecek kadar küçük hacme sahip olan mikro plastikler oluşturuyor. Okyanus yüzeyindeki atıklar, yüksek sıcaklığın da etkisiyle fiziksel ayrışmaya maruz kalıyor ve yıllar içinde mikro boyutlara ulaşarak var olmaya devam ediyor. Net bir veri sunulamasa da bu bölgenin 1.1 ile 3.6 trilyon arasında plastik ve mikroplastikten oluştuğu tahmin ediliyor. Yani temiz sandığımız bu sular, trilyonlarca plastikle kaplanarak tüm canlılar için tehdit oluşturuyor. Mikroplastik konusuna özel olarak değindiğimiz “Plastik Atıklar ve Su Altında Yaşam” yazımızı henüz okumadıysanız, 3 dakikanızı ayırıp bu konuda daha derin bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hayat tarzımızda bazı değişiklikler yaparak bu gidişe bir son vermek elimizde. Öncelikle anlık değil uzun vadeli düşünmeye başlamalıyız. İnanın zor değil.

Ginkgo olarak bizler 1 yıl içerisinde artık plastik poşetleri, pet şişeleri, pipetleri, kullan at ürünleri hayatımızdan çıkardık. Elbette bir anda tüm hayatımızı farklılaştıramayabiliriz; ancak hayatımızı farklılaştırmak için yapmamız gereken tek şey bir adım atmak.

KAYNAKÇA

https://sifiratik.gov.tr/kutuphane/haberler/turkiye-nin-iki-kati-olan-bu-dev-ada-hic-kimsenin-ve-herkesin

https://www.istanbuldoga.com/tag/7-kita/

--

--

Ginkgo Çevre

Tüketimi azaltarak sıfır atıkla yaşamı sürdürme farkındalığı sağlayan birlikteliktir.